Wat is een oudercommissie?

Een oudercommissie bestaat uit een groep ouders van een kinderdagopvang, buitenschoolse opvang of gastouderbureau. Zij vertegenwoordigen alle ouders van de kinderen die op de locatie worden opgevangen.
 
Als je een kindercentrum of gastouderbureau hebt, is het verplicht een oudercommissie op te richten. Worden er maximaal 50 kinderen opgevangen in het kindercentrum? Of zijn er maximaal 50 gastouders verbonden aan het gastouderbureau? In dat geval kan er een alternatieve vorm van ouderbetrokkenheid plaatsvinden.
 
Uitgebreide informatie over de oudercommissie, met betrekking tot medezeggenschap, adviesrecht en de achterban, is te vinden in onze brochure  ‘De oudercommissie’.
 
Het hoofddoel van een oudercommissie is om in samenwerking met de organisatie de kwaliteit van de opvang te handhaven en te verbeteren.
Afbeelding oudercommissie van t schommeltje, Hoogezand 2023-24

Waarom een oudercommissie?

De oudercommissie heeft een rol in de communicatie met ouders. Dankzij het medezeggenschapsrecht (adviesrecht) van de oudercommissie, zoals vastgelegd in de Wet kinderopvang, heeft zij inspraak en daarmee invloed op diverse onderdelen van de opvang.
 
Wat zijn de taken van een oudercommissie?
Een oudercommissie verstrekt zowel gevraagd als ongevraagd advies aan de opvangorganisatie over onderwerpen die in de Wet kinderopvang zijn vastgelegd. Tijdens vergaderingen worden adviesaanvragen van de opvangorganisatie besproken en worden adviezen geformuleerd. Bovendien onderhoudt de oudercommissie contact met ouders, de organisatie en de GGD.
 
Veel oudercommissies organiseren themabijeenkomsten, ouderavonden en/of activiteiten ter gelegenheid van de Dag van de Pedagogisch Medewerker. De taken van de oudercommissie worden officieel vastgelegd in een medezeggenschapsreglement.

Wie zit er in de oudercommissie?

Iedere ouder die zijn kind naar het kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, of naar een gastouder brengt, heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan de oudercommissie van de desbetreffende locatie. Bij het samenstellen van de oudercommissie streven wij naar een zo gelijkwaardig mogelijke vertegenwoordiging van de diverse groepen binnen de opvang. Elke organisatie heeft specifieke regels omtrent het ‘aannamebeleid’ en bepaalt het aantal leden dat in de oudercommissie kan plaatsnemen. Deze regels worden vastgelegd in het oudercommissiereglement van de organisatie. Het wordt aanbevolen om te streven naar een oneven aantal leden, zodat er bij besluitvorming altijd sprake is van een meerderheid bij stemming.
Kinderopvang en bso 't schommeltje_Hoogezand

Aanmelden oudercommissie?